dissabte, 4 de febrer del 2017

PRESÓ DEL FRANCÈS - SERRA DE BUSA



Gurb, 4 de Febrer de 2017

Avui anem colla
Avui tornem a anar cap el Solsonès, anirem a la Serra de Busa i traurem el nas al Capolatell o també anomenat la presó del francès, anem colla, el Ramon i la Carme, en Joan i la Mia, la Quima, l'Ot i jo mateix. La Serra de Busa està ubicada al Sud de la Serra de Bastets al Prepirineu.

La serra de Busa-Bastets des de la Mola de Lord
La vàrem poder veure des de la Mola de Lord en tota la seva amplitud, separats pel Pantà de la Llosa del Cavall. El caràcter aïllat i inexpugnable d'aquest indret justifica la seva utilització com a camp d'instrucció militar durant la Guerra del Francès.

El Rial i més enllà la Vila


Montserrat
El tinent coronel solsoní Francesc Xavier de Cabanes i d'Escofet proposà al capità general de Catalunya Luis de Lacy y Gautier la utilització de Busa com a campament i segura rereguarda. Es van fortificar els punts més febles i es construïren un miler de casetes de fusta per a l'allotjament dels resistents. De fet, una de les quatre masies que encara resten en peu al pla de Busa, porta el nom de ca l'Artiller. Busa va ser, després de Cadis, el primer indret d'Espanya a proclamar la Constitució de 1812, en un acte al qual assistiren uns 8.000 soldats.
A l'extrem nord-occidental del pla destaca el Capolatell, més conegut com "la presó", amb motiu del seu ús per aquest fi durant aquesta guerra. La tradició afirma que, desesperats, n'hi havia que es llançaven al buit cridant «Mourir à Busa et resurgir à Paris» (Morir a Busa i ressorgir a París).

Camí en direcció al mirador
Hi ha multitud de camins per pujar-hi, camins senzills i també graus interessants i bonics, avui, però seguirem el camí més senzill de tots, per tan farem un passeig apte per tots els públics. Cal que aneu per la carretera C-26 de Berga a Solsona, prop del km 114 venint de Berga hi ha un trencant a ma dreta que posa Besora – Busa, agafeu aquesta carretereta asfaltada però estreta que us portarà fins a dalt el pla de Busa en 14,3 km., deixeu el cotxe allà on vulgueu, nosaltres l’hem deixat just on acaba l’asfaltat.
Veureu, dret al Nord, la casa del Rial, la única que hi viuen tot l’any, i més enllà la casa Vila. Més a la dreta veureu l’ermita de Sant Cristòfol de Busa.
El camí és senzill, de dret al Rial i després cap a la Vila (15 minuts), allà trobareu el camí que marxa en direcció NO, cap a la vostra esquerra, aneu seguint el camí que es va transformant en sender fins que al cap de 30-35 minuts arribareu a un magnífic mirador sobre el pantà de la Llosa de Cavall, Sant Llorenç de Morunys, la Mola de Lord, Port del Comte, etc., una magnífica vista capa totes bandes.

Vistes des de el mirador
Ara anem seguint el sender i en 10 minuts més ja estem a la passarel·la que ens permet entrar al Capolatell o la presó del Francès. Val la pena passejar-hi per descobrir els seus avencs i coves i sobretot les grandioses vistes que hi ha. Des de el cotxe encara no una hora.

La pasarel·la per entrar al Capolatell
La Mola de Lord




La tornada pel mateix camí i en una altre hora ja som al cotxe, per tornar decidim fer-ho per la bonica Valldora, just al començar la baixada de la carretera en comptes d’anar a la dreta anem a l’esquerra, agafem una pista asfaltada, però al cap de poc ja és camí de terra, de bon fer amb un turisme.
Prop de la casa del Pujol, en direcció a Sant Pere de Graudescales, hi ha un monument a Gifré el Pelos i a les 4 barres, s’hi pot anar amb cotxe ja que està al costat mateix de la carretera.


Aquesta zona m’agrada molt, val la pena descobrir-la amb calma, hi ha moltes caminades i molts racons preciosos, aneu-hi i gaudireu segur. Com sempre sigueu prudents, camineu sense presa coneixent el que veieu i si camineu molt sovint, federeu-vos.