dimecres, 6 de juliol del 2011

ELS REFUGIS

6 de Juliol de 2011

ELS REFUGIS DE MUNTANYA

Refugi de Piedrafita (2.120 m.), als peus del Balaitus
Pels muntanyencs els refugis son casa nostra, hi arrivem amb l'il·lusió de pujar aquell cim o fer aquella travessa que hem prepart i desitjat durant molt de temps. Allà fem els derrers preparatius, els guardes dels refugis ens acaben d'orientar, parlem amb companys per saber on aniran el dia següent, amb altres parlem de on han anat i ens expliquen i expliquem sense embuts, sense amagar res, a muntanya tots ens ajudem !!.
Els guardes ens atipen i així, ben d'hora ens fiquem al sac i a descansar, ens espera una bona caminada i cal reposar.
De refugis n'hi ha de tot tipus, uns més acollidors, uns més còmodes, però el que si és ben evident és que son el que diu el seu nom, REFUGIS.

Refugi Emanuele II (2.775 m.) a la Vall d'Aosta
Arrivant al Ref. Gniffetti (3.647 m.), a la Vall d'Alagna
Això és el que se sent quan després d'hores de caminar, arrives al refugi, cansat, amb gana, moltes vegades fred i son, entres a racer de les inclemències meteorològiques, et treus les botes, t'abraçes amb el company i comentes la jugada amb els guardes, mentre et prens un gran te o una immensa sopa calenta. Això no te preu, no es pot explicar, en aquells moments ets a CASA, amb majúscules.

Al refugi de Poqueira (2.500 m.), a Sierra Nevada
Refugi de la Vall Ferrera
 Hi ha refugis molt grans, on hi cap molta gent, amb bons serveis, avui en dia fins i tot dutxes amb aigua calenta. Els subministres els hi arriven amb mules o amb helicòpters, però hi pots menjar i fins i tot prendre una bona cervesa.
N'hi ha d'altres que els serveis son més precaris, però tot i així son el nostre REFUGI.
Refugi de Maupàs
WC al Maupas
També hi ha els refugis vivac, pensats per si t'agafa una tronada en un moment inoportú, solen ser caixes vivac molt petitetes, 10 - 12 plaçes, en llocs poc accesibles, però claus en cas de tempesta imprevista o també per fer-los servir per rutes especialment llargues o complicades.

Caixa vivac al Mulleras

Caixa vivac Bretxa Peitia als Biceberris
A dormir
En tot cas, sigui gran o petit, jo sempre hi dormo com un nen petit, com a CASA !!

A la Cabana Marghérite (4.559 m.), el més alt d'Europa

I si cal podem practicar una de les coses que més m'agraden d'aquest món, dormir sota els estels fent un bon vivac, això si, cal anar ben equipat !!.